Flytter: Så snart huset i Rådyrveien er solgt, flytter Øyvind og Maria Sønderland til Reddal. Renoveringen av hovedhuset bak dem er allerede i gang. Foto: Janicke Yttervik

– Det blir en liten overgang, med lengre vei til byen. Men vi får bare kjøre i vei når ungene skal noe, sier Maria Sønderland om overgangen fra å bo sentralt i Rådyrveien til Reddalsveien 131, innerst i Dokkedal.

– Nå flytter vi fra byen til landet. Det er veldig deilig, så vi gleder oss, selv om det er en overgang. Vi har ventet på dette. Vi har alltid hatt lyst på en gård ved vannet, sier Maria.

Nå går familien, bestående av Øyvind og Maria, og fem barn mellom 9 og 23 år, fra en tomt på 700 kvadratmeter i et sentrumsnært byggefelt til 67.000 kvadratmeter med Reddalsvannet som nærmeste nabo.

– Det er et lite hopp, smiler de to.

Siste melkeprodusent

Øyvind er fra Treungen, og skulle etter planen ta over farsgården der oppe. Derfor valgte han å utdanne seg til agronom. I 2003 kjøpte han dyr og redskap av sin far og forpaktet gården. Der hadde han melkekuer frem til 2006.

Idyllisk: Gården ligger idyllsik til innerst i Reddalsveien, og har en stor hage rundt hovedhuset. Fra stua er det utsikt til Reddalsvannet. Foto: Janicke Yttervik

– Da var jeg faktisk den siste melkeprodusenter i hele kommunen. Men jeg valgte å slutte med melk, for det var for mye arbeid og for lite inntjening. Men jeg fortsatte å drive jorda, og leide jorda fra ni gårder i tillegg, sier han.

Så ble det bestemt at de skulle flytte en periode til byen for å gjøre noe annet, før de skulle opp og overta igjen. Valget ble Grimstad og Rådyrveien.

– Min far kommer opprinnelig fra Grimstad, og min oldefar eide og drev gård på Levermyr. På gården på Treungen henger det bilder fra hesjing på fotballbanen på Levermyr. Min farfar var skomaker i byen, han holdt til i kjelleren i restauranten på Torvet, forteller Øyvind.

Utkikk etter gård

Mens de bodde i Rådyrveien valgte eldstebroren hans å ta gården på odel og flytte til Treungen.

–Dermed har vi vært på utkikk etter et gårdsbruk. Kona kommer også fra et småbruk i Kongsberg, og vi har også barn som er veldig interessert i gårdsbruk. sier Øyvind.

Ved vannet: Beliggenheten ved Reddalsvannet var noe av det de falt for da de var på visning. Maria er selv vokst opp like ved Lågen. Foto: Janicke Yttervik

Men det var ikke så mange gårder til salgs, så i Rådyrveien ble de i 12 år.

– Jeg jobbet i Hemato i ni år, før jeg og kona, som er utdannet tømrer, startet opp for oss selv, sier Øyvind.

Firmaet heter Bunor Bygg, og de bygger både nybygg og renoverer i Grimstad, Arendal og Froland. For et par år siden inngikk de samarbeid med Morholtlien, hvor de skal utvikle det feltet.

– Vi har hele tiden vært på utkikk etter gård, selv om vi har hatt det fint i Rådyrveien. Men så fant vi denne gården i Reddal, og valgte å kjøre opp og se på den. Det som var spesielt tiltalende var den flotte beliggenheten, sier Øyvind.

Budrunde

Men det var mange som var interessert, og dermed ble det en ganske heftig budrunde til før de kunne kalle seg gårdseiere. En av årsakene til at den trakk til seg mange interessenter, var at den var uten boplikt.

Gammelt: Hønene går fritt inn og ut av det gamle hønsehuset fra rundt 1870. Foto: Janicke Yttervik

– Men vi ville ha denne gården, så vi strakk oss langt for å få den. Og familien til tidligere eier er tydelig fornøyd med at vi ønsker å bosette oss her og drive gården videre, sier Øyvind.

I enden av blindvei, innerst mot Reddalsvannet ligger gården Østre Viken, idyllisk til med fritt utsyn mot vannet. Eiendommen består av våningshus, låve, dobbel garasje med innredet loft, eldre naust og driftsbygning/grisefjøs. Den gamle gården er fra 1870 og ble bygd rett etter at Reddalskanalen ble laget. Den har vært i én familie hele veien.

300 griser

– Driftsbygget er bygd om fra høns til gris. Så vi vil starte med gris, og har allerede fylt opp fjøset med 300 gris og syns det er veldig gøy, sier Øyvind.

De har inngått avtale med slakter Eide og med Nils Terkelsen, hvor de kjøper gris.

– Så blir de kjørt til Reddal, hvor de blir frem til de skal slaktes. Det blir en lokal produksjon og helt kortreist, sier de.

– Og så har vi fått litt geiter og høner for gøy, sier Maria.

Flere dyr: Øyvind og Maria Sønderland har allerede skaffet seg griser, geiter og noen høner. Foto: Janicke Yttervik

Plass har de nok av, både ute og inne. Tomta er på 67 mål.

– Nå skal vi ha visning på huset vårt i Rådyrveien mandag, og når det er solgt så flytter vi opp til gården, og da skal vi renovere huset. Så det er et prosjekt å komme i mål, med mye arbeid og mye ting i denne perioden. Vi skal gjøre et hus klart til salg, vi skal starte opp en produksjon og vi skal renovere en bolig. I tillegg til å drive tømrerfirma. Det blir hektisk, men det er vi innstilt på og er klare for, sier Øyvind.

Skal renovere

Hele familien ser nå frem til en ny hverdag.

Renovere: Første etasje i den gamle delen holder på å renoveres. Når de flytter opp til Reddal ser de for seg å bo en stund i campingvogn mens de holder på. Foto: Janicke Yttervik
Lafta: De gamle tømmerveggene i andre etasje er kommet frem og pusset opp. Øyvind og Maria ønsker å ta vare på den gamle delen av hovedhuset. Foto: Janicke Yttervik
Mange planer: Øyvind og Maria Sønderland har planene klare for hovedhuset, her er de i andre etasje, som etter hvert skal inneholde flere soverom. Foto: Janicke Yttervik

– Ungene syns det er veldig gøy, de er engasjert, og alle blir satt i arbeid. De to yngste har allerede ruget frem seks kyllinger, sier Øyvind.

– Vi er utrolig fornøyd med denne gården. Vi har allerede snakket med mange i Reddal, og vi er blitt tatt så godt imot. Vi gleder oss veldig til å flytte opp og bli bedre kjent. De er utrolig flotte de som bor der oppe.

Og de har planene klare:

– Vi vil rive delen fra 1960-tallet og bygge nytt inntil den gamle delen fra 1870, for vi ønsker å ta vare på den eldste delen, sier Øyvind.

Flytter: Etter 12 år i Rådyrveien flytter Øyvind og Maria Sønderland til Reddalsveien 131. De gleder seg til hektiske tider med tømrerfirma, renovering og griseproduksjon. Foto: Janicke Yttervik

– Vi har allerede fått frem de gamle lafteveggene, og nå er renoveringen i full gang. Når Rådyrveien er solgt så flytter vi opp her og kan bruke all tid på dette arbeidet, sier de to.

– Vi pleier jo å bygge og renovere for andre, nå er det vår tur, sier Maria.